Nastavak br. 1

U međuvremenu, pa celom brodu trajalo je slavlje zbog povratka u Alfa kvadrant. Većina članova posade bila je van sebe od sreće i prosto nisu mogli da poveruju da su uspeli da pobede Borga i na taj način se vrate kući. Kakav je to samo povratak bio, nesumnjivo za školske udžbenike Zvezdane flote. Kapetanica Džejnvej je majstorski odradila posao i prevazišla svoje početno nepoverenje u staru admiralicu Džejnvej. Na kraju, i ona sama je bila iznenađena odlučnošću svojih poteza, izgleda da joj je samo trebao pravi podstrek za tako hrabre korake. Da nisu imali tehnologiju iz budućnosti, nema sumnje da se nikada ne bi uspeli provući pored Borga i pobediti ga.

Ali, pobeda je bila odlučna i Borg je u jednom jedinom trenutku višestruko osakaćen. Izgubili su svoju kraljicu i sada nije imao ko da kontroliše Borg kolektiv, ali vremenom će oni i za to naći rešenje, iako će oporavak Borga trajati godinama. Dakako, oni imaju pod svojom kontrolom i druge transvorp koncentratore, od ukupno 5 koliko sada postoje u celoj galaksiji, Borg kontroliše 4. Ali, caka je u tome da su svbe glavne napade na Alfu kvadradt i na Zemlju vršili baš iz transvorp koncentratora koji je stara kapetanica Džejnvej onako efikasno uništila. Taj uništeni transvorp kanal je imao ubedljivo najbolje kapacitete i čvorišta, dok su ostali, osim jednog, manje-više prosečni i Borg je tek od nedavno počeo da ih usavršava. Svi se nalaze u Delta kvadrantu, od toga jedan na samoj granici naše galaksije Mlečni put. Međutim, Borg nikada nije uspeo da izađe dalje od Mlečnog Puta, jer na samom njegovom kraju nalazi se ogromna nesavladiva prepreka i mnoštvo ogromnih crnih rupa, koje sprečavaju svaki prodor dalje u galaksiju Andromeda. Dalje, ako se sećate, postoji i Borgovski pokret otpora poznatiji pod imenom Unimatrica 0, pa je sasvim izvesno na pomolu pravi mali građanski rat između pobunjenika i onih koji traže načina da vrate kontrolu nekoj eventualnoj budućoj Borgovskoj kraljici. Taj zadatak neće biti lak, jer je Borg samo jednom u svojoj dugovekovnoj istoriji promenio kraljicu, kada je kraljicu ubila posada Enterprajza-E sa kapetanom Pikardom na čelu. Borgovska kraljica se bira iz jedne veoma specifične vrste koja dolazi sa rubova Delta kvadranta, ali ne može svaka pripadnica te vrste da bude podobna za Borgovsku kraljicu, jer buduća kraljica mora da od rođenja poseduje zapovedničke manire i da ima vrlo specifične gene koji joj omogućavaju da upravlja milijardama umova bez imalo truda. Ta vrsta zove se Gunaridi, i svi imaju zelena tela, a glava im se odvaja od ostatka tela, dok spavaju. Na sreću po ljudski rod, ta potraga će dugo trajati, a dotad će Borg verovatno izgubiti još nekoliko bitaka od strane Unimatrice 0. Samo da se taj budući građanski rat ne prenese i u druge kvadrante, jer ako se to desi, ljudi i cela federacija planeta će morati da smisle neku novu strategiju protiv toga.

– Tome, idi u bolnicu i prenesi nam dobre vesti. To je naređenje.
– Da kapetanice. Idem i nadam se da će, kad se vratim, sve biti spremno za proslavu u restoranu. Možda ću, ako se B'Elana ne bude protivila, da dovedem i moju kćerku. Da li je to dobra ideja, šta misliš, Čakotaj ?
– Svakako Tome, još pitaš. Svima nama će biti izuzetno drago da se malo poigramo s njom.

Komentariši