Nastavak br. 3

Admiral Nertok, glavnokomandujući, posmatrao je vrt ispred svog ureda u štabu Zvezdane flote. Na njegovom licu nije se mogla videti nikakva emocija, kao i svaki Vulkanac držao ih je pod kontrolom. Ipak, užas i strah svih onih koji su u floti znali šta se dešavalo na bojištu sa Borgom terale su ga da ulaže dodatan napor da ne poklekne opštem raspoloženju. Brojni rituali Kolinara su ga pripremili za ovakve beznadežne situacije.

Zvuk je obaveštavao da je neko pred vratima. “Napred” – oglasi se admiral. U kancelariju je ušao mladi poručnik, “čekaju Vas admirale”. “Hvala poručniče, slobodni ste”.

Admiral je uzeo svoj lični kompjuter sa stola i izašao je iz kancelarije. Nije znao šta da predloži kolegama iz užeg sastava admiraliteta na sastanku. Nešto je moralo uraditi pod hitno, ali šta? Sa kojim snagama? Svega dve taktičke kocke i nekoliko sfera razbile su 35 brodova. Očigledno je da je Borg na neverovatan način unapredio svoje oružje.

U sali za sastanke čekale su ga kolege. Admiralica Zaltair-sanitet, Nikolsky-oružje i taktika, i Rendi zadužen za sektor novih tehnologija. U sali se nalazio i general Li, glavnokomandujući BGUa. Admiral Nertok je ušao i seo na čelo stola.

“Da li su došla pojačanja?”

“Za sada je stiglo 130 brodova, još 70-tak biće ovde u roku od par sati” – Nikolsky

“Situacija je kritična i mi nemamo rešenje. Nešto mora odmah da se preduzme. Zaltair, rekla si da je Voyager preko MIDASA poslao neke podatke o sondama koje odlažu asimilaciju.”

“Tačno tako. Uz pomoć 7 od 9 Doktor sa Voyagera konstruisao je sonde koje su omogućavale pojedincima da sačuvaju individualnost izvesno vreme unutar Borg kolektiva. U kasnijoj prepisci sa njim poslao nam je detaljne nacrte tih inhibitora. Modifikovao ih je u nekoliko navrata. Mi imamo poslednju verziju. Daleko su jednostavniji od nanosondi, što nama omogućava da ih proizvedemo, ali istovremeno se i sonde brzo adaptiraju. Iz tih razloga nije moguće odložiti kompletno utapanje u Kolektiv duže od 24 sata. Mi smo u Sanitetu napravili dodatne modifikacije na osnovu poznatih efekata nanosondi. Možemo da koristimo dve vrste inhibitora. Originalne Doktorove sa nekim dodacima koji zaustavljaju samo uključivanje u kolektiv ali ne sprečavaju rast borgovskih implanta i druge, koje smo mi napravili, koji sprečavaju osnovni mehanizam – korišćenje gvožđa iz krvnih zrnaca. Oni imitiraju krvna zrnca i varaju sonde. Procenjujemo da je potrebno oko 12 sati da se sonde adaptiraju na ovo. Kombinovanjem oba inhibitora moguće je produžiti boravak jedinica unutar kocki.”

“Odlično, onda pošaljite mene sa 1000 marinaca i nema problema. Dajte nam te inhibitore i sredićemo kocke iznutra. Ja predlažem da što blizu centru postavimo jednu ojačanu trikobaltnu bombu. To bi ih sredilo.” – umeša se gen. Li.
“A kako ti to tačno misliš da vas mi ubacimo unutra, a i kad uđete, Borg ima zaštitne pregrade između odeljaka, bili biste zarobljeni na jednom mestu. Samo bi trebalo da sačekaju dan i po pa da njihove nanosonde počnu da deluju. ” – Nikolsky

“Kapetan Janeway je sa svojim timovima koristila emitere biomagnetnih polja koja su imitirala polja radilica. Nije nam teško da ih napravimo i to vrlo brzo, ali treba pogoditi frekvenciju tih polja, ali svejedno, ne možemo da probijemo glavni štit oko kocke.” – Rendi

“Hm, mislim da mi jenešto palo na pamet stari trik, ali može da upali.“ Započe izlaganje Nikolsky kada ga prekide mladi poručnik koji je ušao u konferencijsku salu “Imamo neobičnu transmisiju sa Vulkana. Mislim da bi to trebalo da vidite.”

Tuvok je bio potpuno fizički pretvoren u radilicu. Sačuvao je svoju individualnost. Doktor je nezavisno od 7 od 9 modifikovao nanoinhibitore tako da je znao da može da izdrži nekoliko dana. Ipak, osim što nije čuo glasove, bio je potpuno svestan svih svojih dodataka, ugrađeni trikoder, emiter bioelektričnih polja, neuralni interfejs koji ga je mogao povezati sa kompjuterskim terminalima. Da ne spominjemo optički čip koji mu je otkrivao svet na sasvim nov način. Ipak, malo su ga svrbeli delovi egzoskeleta, ali na to nije obraćao pažnju. Morao je nekako da se javi Zvezdanoj floti. Druge radilice nisu obraćale pažnju na njega pa je bez ikakvih problema pronašao jedan terminal i uključio se u njega. Počeo je da asimilira podatke o taktičkoj kocki, ciljevima dejstva. Video je da je planeta Zemlja odredište napada i da se mnogi sistemi nadograđuju tehnikom koja mu je ličila na onu koju je već video na radilici koja je asimilirala doktorov emiter. Sve modifikacije biće gotove za 11 časova, a posle toga kocke će biti nepobedive. I sa ovim minimalnim modifikacijama raznele su 35 brodova. Tuvok je shvatio da mora brzo da deluje. Saznao je sve što je trebalo o taktičkim sistemima kocke i našao je način da stupi u kontakt sa Zvezdanom flotom.

Kraljica je već čula glasove svih sa Voyagera, ali jedan je nedostajao. To je nije zabrinjavalo prvih nekoliko sati, ipak je Vulkanska neurofiziologija bila malo otpornija, ali već je to prešlo sve granice. “Gde si ti Tuvok?” pitala se Kraljica. “Skenirajte kocku 2 na vulkanske biosignale.” Rezultat je bo sledeći: 42 vulkanska biosignala, ali svi su odgovarali Kraljici. “Ništa manje nisam očekivala od tebe Tuvok. Maskirao si svoj biosignal. Samo da mi je znati odakle ti Doktorovi nanoinhibitori.” Veliki broj radilica dobio je zadatak da nađe Tuvoka. U istoj sobi sa Kraljicom i primarnim dodacima matrice 001, nalazila se mala Wildmanova. Nije se usuđivala da mrdne. Nije verovala šta se događalo sa Sedmom i imala je sve simptome postraumatskog šoka. Za jedno malo dete sve ovo je ipak bilo previše. Na Voyageru je bila hrabra, jer se osećala kao kod kuće, a u ovom vrućem, zagušljivom ambijentu, punom metala i zelenih odsjaja osećala se kao da na javi proživljava svoj najgori košmar. “Sedma…” progovorila je tiho, uplašeno, “gde je moja mama?”

“Na sferi 003 zadužena je za popravke provodnika plazme.”

“A, da li može da dođe kod mene?”oglasila se sad opet tiho, ali sa manje straha i više umiljatosti, kao dete koje od roditelja pokušava da izvuče slatkiše.

“Ne, trenutni raspored je efikasniji. Ovde nema potrebe za njom.”

“A zašto ja nisam postala kao vi?”

“Zato što ne umeš ništa da radiš i mnogo si mala. Ne bismo imali nikakve koristi od tebe. Sada me ne uznemiravaj, tražim nekog.”

Mala Wildmanova povukla se opet u sebe. Pokušala je da neutrališe sve što ovde vidi prisećajući se avantura u holodeku na Voyageru. Ni sama Kraljica nije znala šta će sa ovim detetom. Stvarno nije bilo nikakve potrebe za njom. Mogla je da je stavi u komoru za sazrevanje kao i svu asimiliranu decu pa da je na kraju uključi u kolektiv. Ipak, možda je bila u pitanju neka potreba da postoji neko neasimiliran u blizini, kao podsetnik na to da misija uvođenja reda u ovaj haotičan, dezorganizovan svet individualaca još nije završena. Čak i ukoliko je ovo poslednje bilo u pitanju, Kraljica toga nije bila svesna, sopstvena motivacija da ne asimilira ovo dete joj nije bila jasna.

Tuvok se nalazio u rezervnoj komunikacionoj sekciji Borg kocke. Tu nije bilo radilica niti su one tu zalazile. Baš je izabrao ovu sekciju jer se ona po rasporedu aktivira tek ako 5 viših instanci otkaže. Sledeći test ispravnosti trebao je da počne tek za 7h 34m što mu je dovoljno da odradi ono što treba. Otklonio je sve veze sa drugim delovima kocke, ali ionako to niko neće primetiti pre početka testa. Uneo je modifikovanu ruku u uređaj i poslao signal na Vulkan, jednom svom prijatelju. Signal je bio superponiran kao glas jedne od mnogih radilica, pa niko, a ni sama kraljica koja ne obraća pažnju baš na svaki glas u svakom trenutku, nije ništa pimetila.

Svi u admiralitetu pogledali su ekran i videli diplomatu V'Laara.

“Ja i Tuvok smo zajedno studirali na diplomatskoj akademiji pre nego što je prešao na akademiju Zvezdane flote. Evo ga signal koji sam nedavno primio. Koristio je našu staru šifru koju smo koristili još kao studenti. Vrlo je komplikovana pa sam metod za dešifrovanje poslao standardnom vulkanskom enkripcijom.”

Na ekranu se pojavila radilica za koju niko nikad ne bi rekao da je nekad bila Vulkanac. “Kraljica planira da napadne Zemlju. Dođite po mene. Šaljem vam modulaciju štita koja će vas učiniti nevidljivim i frekvenciju za teleport. Moći ćete da upotrebite teleport samo jednom, posle moramo odmah da bežimo jer će vas otkriti. Imam masu informacija. Pokupite me što pre. Biću na samoj površini kocke.”

“Odlično. Iskoristićemo njegove frekvencije i umesto da teleportujemo samo njega, ubacićemo trokobaltnu bombu” – Li

“Moći ćemo da je ubacimo samo pod površinu, znaš da neće imati nikakvog efekta, razneće samo jedan deo.” – Rendi

“Pa dobro, transportovaćemo ih nekoliko.” – Li

“Neizvodljivo, vrlo su nestabilne za teleport, dugo traje, treba nam jedan brod, za jednu bombu, a veća masa brodova bila bi odmah otkrivena zbog masivnog warpa, smemo da pošaljemo samo jedan manji brod.” – Nikolsky

“Dobro onda, idemo po Tuvoka. Ako je neka zamka, biće jedan brod manje, ionako nam je stradalo 35.” – Nertok

Tuvok se sakrio u kutak kocke u koji niko ne zalazi. Rešio je da sačeka tu dok ne stigne transport. U svakom slučaju nije bio siguran ni da li će neko doći, možda nisu sigurni da nije neka nameštaljka.

Prošlo je nekoliko sati, dve radilice ušle su u prostoriju, Tuvok je shvatio da njega traže, nije bilo drugog razloga da tu ulaze. Lagano se provukao i prošao u sledeći prolaz, mimoišao je nekoliko radilica, ali druge su mu prilazile. Savladao ih je nekoliko, ali dolazili su sa svih strana, ipak, uspeo je da prođe sve nivoe štitova, budući da je i sam bio radilica, prilagođavao se. Na kraju je bio okružen bez izlaza…

Kapetan Nemec, komandant USS Challenge-a, dobio je zadatak da ode po Tuvoka. Nalazio se najbliže Borg kockama. Umesto brodom, rešio je da šatlom ode po Tuvoka, on sam sa svojim taktičkim oficirom. Prilagodili su štitove po predatim specifikacijama. Ionako je njihov brod kao moderniji, koristio multiadaptivne emitere. Nema svrhe rizikovati ceo brod, a i imali su brz šatl.

Bez problema su prišli kockama i transportovali Tuvoka koristeći zadate parametre. Pre nego što su ih otkrili ušli su u worp.

“Poranili ste” – reče Tuvok, “da ste stigli na vreme, ne biste transportovali mene već bi i vas asimilirali.”

Kraljica je shvatila šta se desilo, upotrebili su algoritam njenog oca sa Rejvena. Htela je da naredi jednoj sferi da krene u poteru. “Trebaće mi ta sfera za ovu novu flotu koja se približava, sigurno će i Tuvok da bude sa njima. Ubiću dve muve jednim potezom. Mora da su smislili neki lukavi plan. Ljudi nikad nisu naučili da je otpor uzaludan, a šta god da smisle vodi samo jednom ishodu – asimilaciji. Pre ili kasnije.” Poslednje dve rečenice bile su upućene maloj Waldmanovoj koja od straha nije davala ni reči od sebe. “Očekivala sam da budeš malo hrabrija.” reče joj Kraljica.

Flota od oko 200 brodova Federacije krenula je u susret Borg-u koje su se kretale niskim worpom. Kao što je Tuvok video, trebalo je da stignu do Zemlje kad se kompletiraju sve modifikacije. Ne znajući to, admirali su svejedno rešili da ih presretnu pre nego što stignu do Zemlje, da daju malo više vremena za evakuaciju i konsolidovanje druge taktičke grupe kod Utopie Planitie.

Sve je bilo spremno, trikobaltna bomba, 60 elitnih marinaca raspoređenih u nekoliko timova na tri broda Galaxy klase koji su specijalno modifikovani za masivni teleport jedinica. Cela flota dobila je inhibitore da ukoliko slučajno padnu štitovi ne dođe do asimilacije od strane dronova pre nego što budu uništene kocke.

“Napašćemo kocku na kojoj je Kraljica, ja ću predvoditi tim koji će postaviti trikobaltnu bombu duboko u kocku. Drugi timovi neka se rasporede tako da miniraju glavne i rezervne generatore štitova na jednoj strani kako bi mogli da se teleportujemo pre eksplozije trikobaltne bombe.” – osnove plana izložio je Tuvok zapovedniku ove operacije, Nikolskom.

Nikolsky je znao da neće biti nikakvog teleporta, kocka mora biti potpuno odsečena da bi se sprečio teleport Kraljice u momentu eksplozije.

“Teleportovaćete se na napušteni tanjir Excelsiora za slučaj da i neke radilice budu sa vama. Ukoliko ne uspete da ih savladate, moraćemo da uništimo i vas sa njima!” – odgovorio je hladnokrvno Nikolsky.

“Svesni smo rizika” odgovorio je major, zapovednih glavnog tima marinaca koji je trebao da ide sa Tuvokom. I on sam je znao da je ovo misija u jednom smeru, ali, nada umire poslednja, kako kaže stara poslovica.

Kraljica je gledala sa nevericom.

“Oni će mene da napadnu? Ljudska vrsta je vrlo žilava. Videlo se to i na Voyageru. Daće veliki doprinos savršenstvu kolektiva.”

“Hajde da razbijemo taj štit. Svim brodovima pređite u napad. Zauzmite alfa poziciju.” naredi admiral Nikolsky.

23 intrepida i 15 difajanta zauzelo je kružnu formaciju. Na obodu kruga nalazili su se brodovi intrepid klase, a u centru ravnomerno raspoređeni difajanti. Iza te formacije išla su tri broda galaxy klase sa marincima. Ostatak flote imao je zadatak da odvuče što više vatre sa alfa formacije. Kocke i sfere započele su protivnapad. Napadali su sve brodove ravnomerno, ne uzimajući u obzir alfa formaciju. Kada je neki brod bio uništen drugi je zauzimao njegovo mesto, trebalo je zaštititi marince dovoljno dugo da dođu u domet teleporta.

“Admirale, alfa formacija je u dometu teleportera” – izvestio je prvi oficir sa Prometeja, admiralskog broda.

“Započnite fazu alfa dva” – Nikolsky.

Intrepidi sa oboda usmerili su vučne zrake na isto mesto na štitu borg kocke, zatim su punim impulsom krenuli u suprotnom smeru.

“Ako mislite da će to da vam prođe, prevarili ste se.” reče Kraljica posmatrajući manevre na velikom displeju.

Štit je počeo da gubi gustinu, ali je počela adaptacija. Kraljica je preusmerila dovoljno energije da donekle popuni smanjenu gustinu čestica. Ipak, difajanti su maksimalnom snagom otvorili vatru u centar istanjenog štita.

Kraljica je bila zapanjena. Tuvok je programirao fejzere na odgovarajuću modulaciju.”Izgleda da je asimilarao više podataka nego što sam pretpostavljala. Trebalo je da ga uništim. Ni to nije dosta. Adaptiraćemo se.” Kraljica je primenila nov algoritam adaptacije i posle svega 389 milisekundi zatvorila rupu u štitu. Inverzno polarisanim zrakom odbila je vučne snopove.

“Tim se transportovao u unutrašnjost kocke admirale.” – opet se oglasio prvi oficir.

“Razbijte alfa formaciju i preduzmite evazivne manevre. Trebaće im 5 minuta.”

Prošla su mukotrpna 3 minuta, ostalo je svega 145 funkcionalnih brodova, tempom kojim su kocke i sfere razbijale flotu, za 10-ak minuta sve će biti gotovo.

“Zauzmite beta formaciju, kada registrujete signal aktivirajte prednje deflektore.”

Brodovi flote su počeli da zauzimaju što je moguće pravilniju formaciju oko kraljičine kocke. U međuvremenu stiglo je 20 klingonskih ptica grabljivica i one su se uključile u borbu. Kada se otkrilo da je jedini cilj Zemlja, krenula su pojačanja sa svih strana, ali sledeća flotina operativna jedinica, zadužena za zaštitu obližnje kolonije, bila je 20 minuta daleko, ako plan propadne, biće kasno. Potpune modifikacije, uključujući i nove ablativne oklope na taktičkim kockama biće gotove za pola sata. Sporadično su pristizali brodovi za koje je bilo planirano da se priključe još ranije grupi, ali su bili daleko kada je, na brzinu, izdata naredba za pokret.

4 tima transportovala su se u unutrašnjost kocke. Timovi A,B i C imaju zadatak da raznesu glavne generatore štita. Tim D na čelu sa Tuvokom krenuo je dublje u unutrašnjost kocke. Kraljica je podigla štitove da spreči napredovanje tima D koji je smatrala posebno opasnim. Ipak, brzo su napredovali jer je Tuvok brzo određivao frekvencije potrebne za prolaz kroz pregrade. Marinci su nekako izlazili na kraj sa borbenim radilicama, ali je pola već izginulo. Nisu mogli da budu asimilirani, barem ne brzo i borili su se jedan na jedan sa radilicama. Bilo kako bilo, tim D već je bio na pola puta, a timovi A, B i C nisu napredovali zadatim tempom. Ometajuće polje onemogućavalo je da ih teleporter izbaci iz broda.

Unutrašnji skeneri kocke su se za 1 minut već adaptirali na ometajuća polja. Rezultat sa skenera je bio porazan, uneta je trikobaltna bomba. Kraljica je znala kakvo je to oružje i njegovu razornu moć. Preventivno je naredila transport male Naomi na kocku 002. Voyager ga je jedanput koristio da uništi mrežu Caretakera, izuzetno naprednog i moćnog bića, u delta kvadrantu. Takođe je znala da je ne može teleportovati, svaka bomba podešena je na tačno određenu frekvenciju teleporterskog zraka, bilo koja pogrešna vrednost momentalno bi je aktivirala. Ovo je ona morala lično da reši. Iskoristila je svoj teleport i materijalizovala se direktno pred Tuvokom. Pre nego što je ovaj uopšte mrdnuo, zabila mu je svoje sonde u vrat “Lepo si to smislio Tuvok, ali ova tvoja žrtva biće uzaludna. Kao i ostali članovi posade Voyagera i ti ćeš biti poslušna radilica! Kako ćemo samo iskoristiti tvoje taktičke sposobnosti.” Tuvok je nekako zaustio “Sedma…” i odmah dobio odgovor “Ja sam Kraljica Borga, a ti si moja radilica!” Kraljičine sonde razlikovale su se od sondi ostalih radilica, bile su daleko jače. Tuvok je osećao kako polako gubi kontrolu nad sobom.

Poslednjim atomima snage Tuvok se branio, odgurnuo je Kraljicu, dok je ona opet kretala ka njemu, posegnuo je ka bombi i rekao: “Ovo je za Voyager.”

Četri minuta od ulaska timova, beta formacija bila je kompletna. To je predstavljalo savršenu sferu oko kocke broj jedan. Precizna sinhronizacija svih brodova omogućavala je da se kreću zajedno sa kockom. Ipak, nisu mrdali iz pozicije oko kocke i uništavali su ih ko glinene golubove. Našli su se, praktično, u unakrsnoj vatri.Preostali brodovi koji nisu bili unutar formacije pokušavali su da privuku vatru na sebe, ali nije im uspevalo. Kako je koji brod bivao uništen, drugi je zauzimao njegovo mesto.Već je bilo oko 110 brodova, a Klingonci su bili prepolovljeni.

Odmah po uspostavljanju formacije, admiral je izdao naredbu za spajanje štitova. Oko Borg kocke postojao je jedan kontinuirani sferični štit. Međutim, povremeno je neki brod u formaciji bio uništen, što je remetilo polje sile i stvaralo slabe tačke.

Nekoliko sekundi zatim ogromna eksplozija raznela je kocku, štit je držao još nekoliko delova sekunde i zatim je popustio. Pošto ekipa nije poslala signal, prednji štitovi nisu bili pojačani na maksimum jer su se paralelno sa njima održavali i zadnji štitovi kako bi se štitila formacija. Skoro pola brodova u beta formaciji je potpuno uništeno, svega jedna trećina bila je spremna da nastavi borbu.

Admiral je pogledao eksploziju i skočio sa stolice. “Prerano, šta se ovo desilo?” povikao je kao van sebe.

“Admirale, Borg je izgubio adaptibilnost, ranjiviji su na napade.”

“Ipak smo ubili kraljicu iako štiti nije bio na projektovanom maksimumu!” – egzaltirano reče admiral, krv mu je jurišala u glavu. “Započnite ga…”, tek što nastavi rečenicu, stravičan udar je onesposobio Prometeja. Pola posade na mostu je popadalo sa svojih sedišta, neki su se vratili na pozicije, ali neki su i dalje bili na patosu.

“Neka neko od saniteta dođe na most” drao se kormilar u komunikator. Prvi oficir izaje naredbu “Započnite razdvajanje Prometeja. Pređite u multivektorski napad. Svim snagama napadnite preostalu kocku pre nego što se adaptira. Izdaj naredbu svim preostalim brodovima”. Oficir za komunikacije je bio mrtav, ali našao se već neko da zauzme njegovo mesto.

Admiral se nalazio na podu, krv mu je tekla iz velike rane na glavi. Holodoktor je konstatovao prelom lobanje sa kontuzijom mozga, dva slomljena rebra i rascep jetre trećeg stepena. Ništa strašno, ako brod ostane u jednom komadu, zakrpiće admirala očas posla.

Kraljica je uspela da se transportuje na taktičku kocku broj 002. Po onome što se materijalizovalo na jednoj sekciji kocke, radilice su jedva zaključile da je bila u pitanju Kraljica. Glava je bila izobličena, a nedostajali su razni delovi ekstremiteta. Iz torza na više mesta su virile žice kroz zjapove koji su davali uvid u unutrašnjost njenog tela. Na kocku su stigli ostaci dva Borga, jedan je očigledno bila Kraljica, jer, iako teško izmenjeno, telo je emitovalo slab podprostorni signal koji je stizao iz rezervnih primopredajnika. Druga radilica jedva da je bila živa, ali zbog blizine Kraljice, sigurno je bila reč o primarnom dodatku matrice 001 koju je trebalo spasiti, umesto da bude rastavljena, kao što je pravilo za teško oštećene radilice.

Na oštećenim kibernetskim telima detektovale su se male količine trikobalta. Posle početne dijagnostike medicinske radilice stavile su kraljicu u maturacionu komoru. Po zatvaranju vrata u komoru se ulila zelena tečnost sa milijardama sondi i svim neophodnim elementima za zamenu i sintezu oštećenih implanata i bioelemenata. Zbog kompleksne strukture nove Kraljice proces sastavljanja trajaće više časova.

Borg je ostao bez vođstva, a pojačanja su još bila daleko. Transworp kanal iz beta kvadranta nije mogao da zadovolji potrebe tako da je u ovom trenutku stigla samo jedna kocka, ali ni ona nije bila od naročite koristi. Sama borba odvijala u samom Solarnom sistemu, svega 450 miliona kilometara daleko od Zemlje, sasvim blizu Jupitera. Pritom, stanica Federacije na Jupiterovom mesecu Kalisto je imala sreće, jer je Borg nije napao.

Prvi oficir na Prometeju, komandir Igor, posmatrao je bojno polje, napadnuta kocka samo što nije bila uništena, bez Kraljice Borg nije imao adekvatan odgovor na torpeda. Pali su primarni i sekundarni štitovi. Sa zadovoljstvom je posmatrao odsjaje eksplozija na ablativnom oklopu, kada iznenada ču vest od koje preblede.

“Na desnoj strani, na vektoru 239,053 detektuje se povećanje podprostorne distorzije koje odgovara izlazu transworp kanala” izvestio ga je naučni oficir, Vulkanac. Samo što je čuo tu vest i promenio boju lica iz bele u voštano žutu, na displeju je već uveliko gledao kako jedna velika, masivna kocka napada flotu koja samo što nije završila posao sa njenom sestrom-bliznakinjom.

“Uništite barem ovu kocku koja samo što nije gotova” naredio je Igor floti, ali…

Taktička kocka 003 otvorila je vatru na sve brodove koji su napali glavnu kocku, sfere su se organizovale i manje su branile sebe, a više kocku 002. To je dalo predah i započela je regeneracija energetskih sistema i blago obnavljanje štitova, ali ipak nedovoljno. Oružje je i dalje bilo nefunkcionalno. Sfere su bile iscrpljene, a nova kocka je svoj posao obavljala odlično, ali daleko ispod performansi kocke 002 koja je bila taktički unapređena oružjem 29. veka. U sferi 003 u kojoj se nalazio Voyager nije bilo dovoljno energije za održavanje polja sile koja su ga držale u centru komore za asimilaciju. Inercija ga je vukla tamo-amo i udarao je o unutrašnju konstrukciju sfere praveći velika oštećenja. Voyager je, iako značajno oštećen u borbi i delimično promenjen, i dalje bio u jednom komadu, iako je Borg, po naredbi Kraljice odmah po njegovom ulasku u sferu 003 onesposobio sve njegove sisteme i asimilirao sva znanja koja je posada Voyagera prikupila u Delta kvadrantu. Naravno, glavni cilj kraljice bio je da zaključa doktorov program, što je i uradila još dok je bila Sedma. Doktor je bio isključen i nije bilo ni najmanje mogućnosti da se pokrene, jer je Borgovska enkripcija bila toliko delotvorna da bi trebali vekovi pre nego što bi ljudski naučnici uspeli da razbiju šifru. U Voyageru se više niko nije nalazio, osim nekoliko radilica koje su uklanjale i najmanji trag tehnologije iz budućnosti, sa početka 25 veka. Skinuti su novi ablativni oklopi i razmontirana su transfazna torpeda. Ništa više nije ostalo isto na brodu, sem što je izgledao isto i bio u komadu. Kraljici je brod trebao za svaki slučaj, ali sad je bilo jasno da nema vremena za razmišljanje. Voyager je morao biti izbačen iz sfere, kako bi Borg mogao da se spasi.

Komandu nad flotom, dok se ne oporavi admiral, od prvog oficira Igora, preuzeo je brod USS Atlanica (nadograđena Galaxy klasa) i njen kapetan Linnor, jedan od prvih Bejžoranaca koji je stupio u flotu, još kao izbeglica u vreme kardasijanske okupacije, od preživelih imao je najduži staž u floti.

“Kada stiže pojačanje” upita kapetan.

“Za 6 minuta stižu 7. 11. i 15. flota sa 50 brodova, iz Neutralne zone stiže 20tak brodova”.

“Divno, a mi treba da preživimo tih 6 minuta. Kako reaguje kocka na napade?”

“Druga kocka se slabo regenerisala, ali nemaju oružje, treća kocka je standardna Borg kocka nije kao ove dve. Sporije se adaptira, ali je daleko od potcenjivanja. Štit joj je na 75 procenata, adaptacija kasni svega 10 %.”

“Dobro, moramo da izdržimo dok ne stigne pojačanje, naredi floti da preduzme evazivne manevre, nek napadnu samo kad su koliko-toliko bezbedni od protivudara, ne dozvolite im da krenu ka Zemlji”

“Kapetane, druga kocka pokušava da otvori transworp kanal, sfere im pomažu, oslabila je vatra na naše brodove.”

“Šta je ono?” upita kapetan videvši jedan beli objekat koji ga je podsećao na brod Federacije, ali je bio nekako osakaćen.”Izgleda kao neki brod, uvećaj”

“To je Voyager, nedostaju neka slova na oplati, ali izgleda da je on”-reče kormilar.

“Ima li znakova života?” upita kapetan.

“Nema, kapetane.”

Kraljica je bila u teškom stanju, prave razmere degradacije njenog tela usled interferencije sa zračenjima u toku eksplozije trikobaltne bombe bile su ogromne. Kolektiv je bio u konfuziji, kraljičina svest rasuta bez kontrole po Kolektivu bila je nedovoljna da integriše sposobnosti radilica u jednu besprekornu mašinu za asimilaciju. Bilo je neophodno da se beži. U svesti radilica ta mogućnost je postojala samo kao primalni instinkt vrste iz koje su potekli, duboko u biološkim delovima asimiliranog mozga. Sada je taj instinkt probijao na površinu. Ako bude uništena Kraljica, biće uništeni i oni, bez Kraljice kao da su na trenutak postali svesni sopstvene egzistencije i mogućnosti njenog kraja. Kocka 002 bila je u očajnom stanju, jedva sposobna za transworp, a kocka 003 nije mogla da na adekvatan način u najbržem roku ukloni opasnost. Zato je doneta odlika da se krene u susret pojačanjima iz beta kvadranta koja nisu mogla da stignu na vreme.

“Transworp kanal se otvorio nedaleko od kocke 002, kapetane”

Linnor je naredio da flota spreči ulaz u kanal ali je bilo nemoguće. Kocka 002 i 2 sfere su ušle u kanal, a preostala kocka je sa sferama branila otvor kanala da se ne bi neki brod provukao unutra. Uskoro su stigla pojačanja iz Federacije i sa Romulusa. Admiral Rendi preuzeo je komandu nad flotom. Naredio je da se kocka uništi po svaku cenu. Nova flota je na osnovu Tuvokovih podataka imala više vremena da napravi neophodne izmene na kvantnim modulatorima koji se nalaze na torpedima. Bili su dizajnirani za borbu sa unapređenim kockama tako da su kroz oklop ove stare prolazili ko kroz puter. Adaptacija je bila vrlo neefikasna i kocka je trpela velika oštećenja. Uskoro je otvorila transworp kanal i sa preostalim sferama je nestala u njemu. Nijedan brod je nije pratio, takva je bila naredba, jer se oko Zemlje nalazilo nekoliko brodova koji su imali istovetne modifikacije na koje stara kocka nije imala odgovor. Za trenutak, Federacija i sama planeta Zemlja mogla je da odahne, jer je Borg bio savladan, ali svi oni su bili svesni činjenice da Borg ne odustaje tako lako. Federacija je, ukupno, ako se ne računaju ona 35 broda izgubljena u prvom naletu, izgubila još 179 brodova od ukupno 200 koliko je došlo kao pojačanje, a Klingonci su od 20 izgubili 17 brodova. Borg je bio nakratko poražen, a kraljica teško povređena. Tuvok je bio potpuno asimiliran nanosondama same Borg kraljice, a radilica koja je teleportovana zajedno sa njom, bila je niko drugi nego on. Pobeda Federacije, stoga nije mogla da protekne u radosnom raspoloženju, jer su gubici jednostavno bili previše veliki da bi neko mogao da misli na slavlje. Sve ukupno, poginulo je više od 115.000 ljudi na 214 uništenih brodova Fedracije, a među Klingoncima je takođe vladalo veliko nezadovoljstvo i osećaj sramote, jer su na svojih uništenih 17 brodova imali čak 6104 poginulih. Federaciju su čekale teške odluke, a niko nije mislio da će biti lako sprovesti ih.

4 komentara

Komentariši