Nastavak br. 4 priče Borg Queen

Klingonski admiral koji je došao u pomoć Zemlji zvao se Lorf, i bio je vrlo vrlo ljut na svoje oficire, jer su izgubili 17 brodova u borbi. Stoga se, pokunjen i istovremeno besan do bola, klingonski admiral obratio preostalim brodovima ovim rečima:
“ Admiral Lorf preostalim brodovima, nečuveno je ovo što se desilo. Ovim porazom mi smo izgubili svoju čast i herojstvo, jer sam primetio da se neki brodovi nisu borili časno. Odmah će biti sprovedena istraga o vašoj borbenoj gotovosti, i teško vama ako se ustanovi da je 17 brodova uzalud izgubljeno. Molite se da vas smesta ne ubijem, dajte mi dobar razlog da to ne uradim, kukavice jedne. ”

Prizor posle zavšene bitke bio je u najmanju ruku strašan, raspadnuti delovi od oko 200 brodova lebdeli su unaokolo, ugrožavajući brodove Federacije koji su preživeli borbu sa Borgovskim kockama. Prizor je bio toliko upečatljiv, da je čak i Admiral Nertok u jednom trenutku izrazio nešto što liči na emociju gađenja i zaprepašćenja, što je bilo vrlo netipično za Vulkance. Međutim, za nekoliko trenutaka on je ponovo potisnuo sve emocije i bio je opet u normali. Razmere razaranja zaista su velike, izgubljeno je ukupno 214 brodova Federacije, različitih klasa. Admiralima nije toliko bilo važno zbog uništenih brodova, već im je bilo nepojmljivo da je toliki broj ljudi i Klingonaca poginulo u ovom napadu Borga. Još nikada dosad, Federacija nije tako brzo i na takav masovan način izgubila svoje brodove, tako da je svaki admiral flote osećao veliki strah zbog toga. Plašili su se da bi sada neko mogao da iskoristi ovu slabost Federacije i da napadne svim silama, što se posebno odnosilo na Dominion i Romulance. Privremeni komandant flote Linor, kapetan broda USS Atlantica, otišao je da vidi šta se desilo sa admiralom Nikolskim. Našao ga je u bolnici teško povređenog, obilno je krvario. Novi holodoktor ga je stavio u komoru i pripremao je proceduru za njegovo izlečenje, tako da apsolutno nije imao razloga da sumnja da će se admiral Nikolsky potpuno oporaviti za koji sat. Međutim, holodoktor je imao zabrinut izraz na svom licu, kao da nešto nije u redu, iako je primenio sve moguće načine lečenja. Pogledao je u svoj ekran i u njegovoj krvi je našao nepoznato jedinjenje, za koje nije znao odakle se stvorilo. Stoga je hitno proveravao medicinsku bazu podataka Fedracije, ali i ostalih svetova, kako bi video o čemu je reč. To jedinjenje nije ličilo ni na šta sa čim se on, u svojem kratkotrajnom životu susretao. Ugledavši zabrinuto doktorovo lice, Linor mu se obrati.

-Doktore, nešto nije u redu, vidim zabrinuti ste i stalno nešto proveravate u svojoj bazi. Šta se desilo sa admiralom Nikolskim?

-Tišina, moliću lepo. Sad nije vreme da postavljate takva besmislena pitanja, nemam vremena da sad i vama odgovaram. Zar ne vidite da sam zauzet lečenjem admirala. Vratite se za jedan dan, tada ću moći nešto više da vam kažem. – drsko mu odgovori novi holodoktor, što je još uvek karakteristika većine njih, iako je Flota delimično rešila taj problem sa njihovim ponašanjem.

-Slušajte vi, ne možete da tako razgovarate sa jednim kašetanom Federacijskog broda. Očigledno da vas treba zameniti boljim i osećajnijim doktorom. Ali u redu, otićiću odmah, ako mi obećate da ću sutra dobiti tražene informacije. –reče kapetan Linor, unoseći mu se u lice.

-Dobro,dobro,zar ne vidite da sam zauzet. Dođite sutra, i možda ćete dobiti te informacije. Ne mogu ništa da vam garantujem. – pogleda ga doktor sa visine i nastavi sa svojom analizom admiralovog stanja.
Nekoliko časova kasnije, svi preostali brodovi su se vratili u svemirske luke na popravke, a Voyager je nekako dovučen do gradilišta Valles Marineris, u orbiti Marsa. Admiral Nertok je hitno otputovao na Vulkan, kako bi se konsultovao sa Vrhovnim savetom Vulkana oko daljih akcija pomoći Zemlji. Posle nekoliko sastanaka koji su održani, zaključeno je da se mora naći načina da se Romulanci umire, kako ne bi iskoristili trenutnu slabost Federacije. Istina, i tamo je vladao haos, ali ne toliki kao što je sad slučaj na Zemlji i oko nje. Nova sila se uzdizala na Romulusu, a Romulanski vrhovni savet je bio skeptičan oko njihovoh namera. Vulkanci su se složili u jednom: bilo je potrebno da se HITNO organizuje nova konferencija na nekoj od planeta u Federaciji, kako bi se sve članice dogovorile o zajedničkom nastupanju protiv eventualnog ponovnog napada Borga. Naravno, niko od admirala Flote nije imao pojma da se Borg kraljica uspešno teleportirala na kocku, i stoga su bili u uverenju da Borg nije u stanju tako brzo da napadne. Međutim, to je bilo samo delimično tačno. Kraljica je preživela, iako joj je status trenutno nejasan, a Borg nije potpuno osakaćen i još uvek ima veliku flotu Kocki i Sfera u Delta kvadrantu. Borg je bio značajno osakaćen, ali ne i poražen, kako su sada mislili admirali na Zemlji. Međutim, Vulkanci su stvari posmatrali drugačije i nisu delili tu nadu sa Zemljanima, jer su naučili da opreznosti nikad nije dovoljno, kroz svoje veoma veliko iskustvo u svemirskim istraživanjima i sukobima. Admiral Nertok je izrazio svoje duboko uverenje da se neka vrsta primirja mora potpisati sa Romulancima, ako Federacija hoće da se uspešno nosi sa budućim napadima Borga. Ostali Vulkanci su se složili sa njim i ovlastili ga da prenese zaključke sastanka svim članovima Federacije, na sastanku Federacijskog parlamenta za tri dana.
U međuvremenu, treba stupiti u kontakt sa Klingoncima, Kardasijancima i Romulancima i uveriti ih u ozbiljnost situacije. Svako je znao da će biti teško napraviti čak i najmanji dogovor sa njima, a posebno se to odnosilo na Romulance. Klingonci, pak, zbog svojih 17 izgubljenih brodova, nisu sigurni kako nadalje da se ponašaju prema Zemlji, jer je vrhovni savet Q'uonosa izrazio veliku ljutnju zbog pretrpljenih gubitaka, i privremeno obustavio svaku saradnju sa Federacijom. Kardasijanci nisu bili u zavidnom položaju, ali bi još uvek neke njihove frakcije mogle da povedu određene napade na jednu od kolonija Fedracije u blizini Kardasijanskog carstva. Svojim porazom u Dominijskom ratu 2375 godine, Kardasija 1 se našla potpuno opustošena, a mnogi veliki gradovi su uništili Osnivači, kao odmazdu za njihovu izdaju. Sada su, stoga, postojale tek poneke značajne frakcije unutar donedavno moćnog Kardasijskog carstva, a vodila se i borba oko nasledstva ubijenog vladara Damara. Da je Borg u ovom trenutku sposoban, brzo bi mogao da asimilira celokupni prostor njihovog carstva bez po muke, a Romulanci bi takođe pretrpeli određene gubitke, Stanicom Deep Space Nine je sad komandovao kapetan Džonotan Hopkins, a još nema nikakvih vesti o njegovom prethodniku Sisku. Većina posade koja je tu boravila još od osnivanja ove stanice 2368 je premešteno na druge brodove ili stanice, a malobrojni od starog sastava koji su ostali na njoj su Rom, i čuveni sumnjivac Kvark, koji je i dalje bi na čelu bara i pokušavao da na sumnjiv način dođe do zarade. Nakon što je stara posada napustila stanicu, ništa više nije bilo isto, sve se promenilo, nekako je situacija bila mirnija i opuštenija, nije bilo ratnih pretnji. Odo se još uvek nalazio na matičnoj planeti svoje vrste i još uvek pokušava da ih urazumi. Zadnji izveštaji špijuna govore da se situacija u Gama kvadrantu smirila, ali i da populacija Osnivača polako ozdravljuje od one strašne zarazne bolesti, od koje su oboleli nekoliko meseci pred kraj Dominijskog rata. I to zahvaljujući Odu, koji je odlučio da pokuša da shvati svoj narod i njihovu mržnju prema solidima(tako oni nazivaju sve rase koji ne mogu da menjaju svoj oblik). Ali, Federacija je imala svoj veliki plan sa ovom stanicom, koji će iznenaditi sve.

Štab Zvezdane Flote, dan kasnije

Dan nakon krvave pobede nad Borgom, predsednik Fedracije je zakazao komemoraciju svim poginulim ljudima i saveznicima u napadu Borga. Komemoracija se održava za 10 minuta u samom sedištu Zvezdane Flote u San Francisku, a prisustvovaće joj svi članovi Federacije, bez izuzetka. Pošto je Federacija vrlo velika, pojedini njeni članovi će kasniti nekoliko časova, ali će biti prisutni. Predsednik Federacije Mozakura Jamada održaće uvodni govor na komemoraciji, a kako se šuška po kuloarima, trebalo bi da objavi i neke planove za odbranu od budućih napada. Planovi su dobrim delom smišljeni na Vulkanu i Andoriji, a cela federacija još uvek nije upoznata sa njim. Komemoracija je obavezna za sve kapetane u floti, pa će se svi naći na okupu posle dužeg vremena, što se poslednji put desilo pre više decenija. Novinari zuje sa svih strana i pokušavaju da dođu do izjava nekih od oficira, ali obezbeđenje je izuzetno, tako da ne mogu da im priđu ni blizu. Takođe, komemoracija će uključivati i spomen na asimilovanu posadu Voyagera i samo putovanje Voyagera kući, koje je trajalo sedam godina. Admiral Oven Paris će prepričati svoj odnos sa, sada bivšom, kapetanicom Džejnvej i odaće priznanje celoj posadi Voyagera. Ali, kakve li ironije, umesto da povratak Voyagera kući bude povod za slavlje i fešte, desilo se baš suprotno, ovo je povod za tugu i strah od mogućih daljih žrtava. Većina učesnika na komemoraciji je još uvek bila u šoku zbog Borga, skoro da nije bilo nekoga ko nije izgubio prijatelja ili rođaka u bitci kakve dosad nije bilo u istoriji zvezdanih ratova. Pogledi su većini odlutali i jedva su čekali da uzvrate udarac Borgu i osvete se, ali želeti je jedno a realnost je nešto sasvim drugo. Jedino su Vulkanci ostali prisebni i hladni, iako su i oni bili zabrinuti za dalji razvoj događaja.

Kapetan Pikard, sa herojskog broda USS Enterprise-E, je takođe prisutan, zajedno sa Vilijamom Rajkerom, Datom i ostalim oficirima broda. Data, uprkos svom čipu za emocije, nije mogao da shvati razmeru ovih razaranja, jer čip nije ni poneo sa sobom, pošto misli da nije primereno da sad iskazuje emocije, kad Zemlji treba staloženost i zdrava misao. Enterprise-E nije na vreme stigao da učestvuje u borbi sa Borgom, kasnio je desetak minuta, ali je Pikard video sasvim dovoljno da zna šta mu je činiti ubuduće. Prebacivao je sebi da je možda mogao ranije da zaustavi kraljicu samo da je bio prisutan, ali ostali oficiri su ga tešili rečima da se ništa nije moglo uraditi. Kada je Enterprise-E stigao na poziciju, zatekao je stravičan prizor od koga je čak i Vorfa prošla jeza. Gomila otpadaka je udaralo svuda po brodu, oštećujući njegove štitove, pa je Pikard morao da izda naređenje o manevrima za izbegavanje, kako bi se izbegla dalja oštećenja. Delovi warp jezgra su lebdeli u svemiru, stvarajući štetna zračenja svud naokolo. Prisećajući se svega ovoga, kapetan Pikard i Vilijam Rajker se uzbudiše, a Pikardu naglo pozli, nakon čega je doktorka Beverli Krašer morala da ga odvede u susednu prostoriju, koja služi kao privremena ambulanta u štabu Zvezdane Flote.

-Beverli, dođavola, dobro mi je, neću da idem u bolnicu. Naređujem ti da me ostaviš na miru. – nekako ljutito i usporeno protestova Pikard.
-Kapetane, ja vam verujem da vi nećete da idete, ali ovo nije bolnica već privremena prostorija koja služi kao ambulanta, dok se sama bolnica renovira već 7 dana. I ne možete ništa da mi naredite, jer ako se sećate propisa Zvezdane Flote, doktor može da smeni kapetana ako proceni da ovaj nije sposoban da komanduje. – ljubazno mu odgovori Beverli.
-Dobro, onda nemam ništa protiv, Beverli. Ali požuri sa tim pregledima, moram da se vratim na komemoraciju što pre. Znaš da je naređeno da svi kapetani moraju biti prisutni, bez izgovora.
-Ne brinite kapetane, bićete u redu, samo moram to i da potvrdim, jer ne želim da mi se onesvestite tamo. Odmah se vraćamo čim završim sa vama.

Osim ovog malog “incidenta”, sve je u sali proticalo u poslednjim pripremama za početak komemoracije. Svi su želeli da odaju poštu poginulima, ali i da čuju kakvi su dalji planovi za odbranu Zemlje. Posle nekoliko minuta, salom se prolomi aplauz, što je bio pouzdan znak da je komemoracija počela i da je Predsednik Federacije izašao na binu. Predsednik Jamada bio je izuzetno loše raspoložen, ali ga to nije sprečilo da se obuzda i da u poslednjem trenutku održi govor.

“Ja zaista ne znam kako bih počeo ovaj govor, sada je svaka moja reč suvišna, posle jučerašnje bitke. Svi znamo kolike žrtve smo juče imali, poslednji podaci govore da je poginulo oko 121.000 ljudi i saveznika. Strašno je to što se juče dogodilo, i iako možda neki misle da smo veličanstveno pobedili Borga, varaju se. Po našim saznanjima, Borg kraljica je uništena i Borg je u rasulu, bar trenutno. Međutim, mi znamo da kada jedna kraljica bude ubijena, bira se druga, što je nama nepoznato koliko traje taj proces. Možda danima, možda nedeljama, možda mesecima, nsimo sigurni. Ali, Federacija ne sme dozvoliti da sad stane i da poklekne pred ovom katastrofom. Ja vas stoga pozivam da zajedno još više sarađujemo, kako bismo našli načina da sprečimo buduće njihove napade, a zahvaljujući Vulkancima, verovatno ćemo uspeti da kontaktiramo Romulance i Kardasijance. Dobili smo neke poverljive izveštaje da Tal Shiar namerava da iskoristi situaciju i osvoji nekoliko kolonija Federacije blizu Neutralne Zone,ali to ne znamo sa pouzdanošću. Stoga, mi moramo da u saradnji sa svim članovima Federacije smislimo način kako da privolimo Romulance na primirje, i da ih ubedimo da je Borg naš zajednički neprjatelj.” Stoga, ovom prilikom moram da izrazim svoju duboku zabrinutost za naše kolinije neposredno blizu Romulanske granice, Ajvor, Žoure, Tarod, Ikonija, Gama Hidra,Kualor, Kalder, Jadela, Baradas i Draken. Ove koninije moraju da se smesta pripreme za odbranu od mogućeg Romulanskog napada, a ovom prilikom naređujem da se u taj sektor upute dodatna pojačanja kako nas Romulanci ne bi iznenadili. Detaljna naređenja ću objaviti isključivo admiralu Parisu i Verhovenu. Nažalost, zbog još uvek neizvesne situacije, nećemo biti u mogućnosti da pošaljemo dovoljna pojačanja, ali ovom prilikom molim sve članove Federacije da nam pomognu i da pošalju svoje borbene brodove na navedene lokacije. – duboko potresen izjavi predsednik Federacije.

U sali se začuše povici podrške, a kapetani većine brodova stajali su u prvim redovima svečane dvorane. Na njihovim licima se videla mešavina dveju osećanja: tuge i odlučnosti za dalju borbu, što je karakteristično za kapetane Federacije, bar za većinu njih. Primetno je bilo odsustvo zvaničnika Klingonaca, a razlog je bio nepoznat ogromnoj većini prisutnih. Samo su admirali Oven Paris i Nertok, kao i predsednik Jamada, znali zašto nema Klingonaca na skupu. Jedini Klingonac koji je bio prisutan je, naravno, Vorf, ali to i nije neobično s obzirom da je on pripadnik Zvezdane Flote i da služi na brodu Federacije. Od ostalih vrsta, bili su prisutni predstavnici Andorije(njihov vicekralj Valšan), Vulkana(T'Res, T'Kal, T'Mor), Kardasije( Ranek,naslednik poginulog legata Damara, heroja u borbi protiv Dominiona, a zalaže se za mir sa Federacijom), Bejžora, Telara, Vege, Altara, Betazeda, Trila, Ajzara, Mire, Belatriksa, i mnogih drugih planeta. Svi su vrlo pažljivo odslušali predsednikov uvod u komemoraciju, a nekima od njima nije bilo svejedno kada su čuli da se moraju poslati izvesna pojačanja ugroženim kolonijama blizu Romulanske granice, jer su znali da će odbrani Zemlje trebati svaki mogući brod koji je sposoban za žestoku borbu. Ali, prednost je bila u tome što su neki prototipovi, koji su testirani od 2374-2376 uspešno stavljeni u pogon, kao npr. USS Hydrae, USS Mira, USS Excelzior-B. Nažalost, dalji razvoj je sada malo usporen zbog ogromnih uništavanja koje je Borg izazvao, ali srećom nisu stradale naučne stanice kod Jupitera.
U međuvremenu, dok je predsednik Jamada držao uvodni govor, kapetan Pikard je izvršio svoju dužnost i podvrgao se medicinskom pregledu, iako nevoljno. Beverli je temeljno pristupila svom poslu i utvrdila da je sa Pikardom sve u najboljem redu, a da mu je pozlilo zbog iznenadnog pada šećera u krvi. Kapetan Pikard već nekoliko dana ima nesanicu i stalno je bio pod lekovima koji su ga održavali budnim, ali sada nije primio to sredstvo, pa nije ni čudo što mu je pozlilo. Uz pomoć doktorke Krašer, kapetan Pikard je zalečen za sada, a detaljni tretman biće moguć tek posle završetka komemoracije.

“ Kapetane, evo završila sam, možete da siđete sa bio-kreveta. Samo polako, bez naglih pokreta.” reče doktorka Krašer
“ Hvala ti Beverli, ne znam šta bih radio pre tebe. Da li je nešto zbog čega treba da se zabrinem? ” – upita kroz veliki smešak Pikard
“ Pa da kažem ovako: zdravi ste kao i ja, samo vam je problem nesanica, koja je i uzrok vaše nesvestice. Sada sam vam dala ono isto sredstvo koje primate već dva dana, ali lečenje nije završeno, nema vremena sada ” uzvrati smešak doktorka.
“ U redu, ja sam kriv, ” reče Pikard, “ jer nisam uzeo lek pre dolaska ovde, potpuno sam ga smetnuo s uma zbog ove katastrofe. Imao sam i nepovoljne predosećaje oko Borga, koji se, srećom, nisu ispunili.” – zabrinuto reče Pikard

Posle ovog kratkog razgovora, njih dvoje se vratiše u salu i vratiše se nazad na svoja mesta. Predsednik Federacije Jamada je nastavio svoj govor, posle kratkog predaha, a za to vreme teretnjaci su na mestu bitke sa Borgom počeli sa skupljanjem ogromnih količina krhotina, nastalih posle uništenja 200 brodova Federacije i 17 Klingonskih brodova. Čišćenje tog dela svemira trajaće minimum nekoliko dana, a kapetani teretnjaka su dobili posebno naređenje da paze šta rade, da ne bi neki od delova bivših brodova dospelo u ruke neprijatelja, posebno klingonskih otpadnika i Romulanaca. Odziv za akciju bio je iznenađujuće velik, prijavili su se čak i oni koji nikad nisu voleli ovo da rade. Ali, sada svako ima interes da se što pre rasčisti taj deo, kako bi brodovi mogli nesmetano da krstare tuda, jer se nikad ne zna kada će neprijatelji stupiti u akciju.

Kasnije tog dana, glavna bolnica u Zvezdanoj Floti, San Francisko

Novi holodoktor je zabrinuto hodao prostorijom, nešto mu nije davalo mira. Ništa se od juče nije promenilo, bar što se tiče zdravstvenog stanja admirala Nikolskog. Nešto se čudno s njim dešava, ta nepoznata materija u njegovoj krvi je skoro sigurno uzrok tome, a doktor je užurbano pokušavao da otkrije šta je to. Pregledavao je baze satima, čak je kontaktirao više svojih kolega sa drugih planeta, ali nisu mu mogli pomoći. Kad na taj način ništa nije uspeo da sazna, doktor se odlučio da još jednom pregleda medicinske baze svih vrsta Federacije, prvi put nije pregledao baš podatke o bolestima svih vrsta. Nada se da će tu pronaći podatke koji bi mu pomogli u razotkrivanju nepoznate materije koja je nekako ušla u admiralov krvotok. Doktor je još uvek bio nov, ali je imao ogromno znanje iz više od 650 poznatih vrsta širom Alfa i Beta kvadranta. Naravno, on nije mogao imati ona znanja koja ima doktor sa Voyagera, zbog toga što je Delta kvadrant još uvek većim delom neistražen, ako ne računamo putovanja Voyagera. Možda tu leži uzrok nepoznate materije, u doktorovoj nemogućnosti da dođe do potrebnih podataka od starog doktora? Dok je on užurbano radio na admiralovom izlečenju, njegovo stanje se pogoršavalo, na njegovom licu pojavile su se sićušne tačke sivo-zelene boje, koje su se sve više širile po njegovom licu. Doktor je opipao te tačkice i zaključio da su vrlo osetljive na dodir, pa se setio metode otklanjanja bradavica tečnim azotom. Nije mu ništa drugo preostalo, nego da proba taj prastari metod iz XX veka, koji je bio izuzetno usavršen od tada. Međutim, baš kada se spremao da izvadi holosprej kojim bi počeo kakvo-takvo lečenje, oglasio se alarm. On je značio da pacijent pada u anafilaktički šok i da će uskoro umreti ako se nešto ne uradi.

“ Doktorko Majfen, hitno mi trebate ovde u bolnici, pacijent pada u anafilaktički šok, a ja ništa nisam mogao da uradim kako bih to sprečio. Situacija je zaista alarmantna, teleportirajte se odmah ovde sa neophodnom opremom. Sada? “ –povika holodoktor u svojoj nemoći da pomogne admiralu Nikolskom.
“ U redu doktore, dolazim za nepun minut – mirno odgovori doktorka Majfen, koja je bila vulkansko-ljudska mešanka, pa otud ta smirenost u njenom glasu.

Još prethodnog dana je javljeno svim admiralima i višim oficirima da je on u lošem stanju i da se ne zna šta je to što pliva njegovim krvotokom. Na tu vest, svi su se još više uznemirili, jer je nekima od njih Nikolski bio dobar prijatelj i vrstan kolega. Međutim, samo je admiral Nertok bio apsolutno staložen, kako drugačije za jednog Vulkanca. On je, meditirajući, zaključio da njegovo ranjavanje ima smisla, ako se uzme u obzir da je njegov brod učestvovao u bitci protivu Borga pre nepuna dva dana. “Moguće je,” razmišljao je Nertok, “ da je on zaražen nekom vrstom Borg virusa, koji ne deluje na njih same, već isključivo na druge rase, poput ljudi i, možda, vulkanaca. Ako je tako, one sivo-zelene mrlje na njegovom licu označavaju početak njegovog kraja kao individue, mada nije bilo nikakvih znakova da se admiral Nikolski transformiše u Borg radilicu. Ipak, Surakovo učenje mi nalaže da ne žurim sa zaključcima, ali logično je da virus skoro sigurno ima neku povezanost sa Borgom.

Dan Kasnije, Romulus

Dok je Zemlja pokušavala da se konsoliduje i da razjasni katastrofu koja ju je zadesila, u romulanskom vrhovnom savetu diskutovalo se o stavovima koji se trebaju zauzeti prema neprijatelju, Federaciji. Neki od članova vladajućeg tela Romulanskog carstva bili su za upade na teritoriju Federacije, kojim bi se prekršio poslednji mirovni ugovor sklopljen sa njima, ali većina konzula bila je da se treba izraziti saučešće Zemlji i pokušati da se na druge načine postigne neka korist za carstvo. Možda bi, razmišljali su pojedini senatori, bilo produktivno kada bi Romulanci ultimativno zahtevali od Federacije, tj. od Zemlje, ustupanje nekih njihovih najnovijih tehnologija, u zamenu za mir na granicama. Međutim, naročito glasan protagonista ratne opcije je administrator Naldore, poznati militarista koji ima radikalne stavove prema neprijateljima. Njemu su se pridržurili pojedini senatori, ali na sreću Federacije, njegova opcija je u manjini, tako da nemaju snage da izglasaju ratne operacije prema Federaciji. Predsednik senata Makdor bio je izrazito protiv vojnih dejstava, jer zna da kad se Federacija oporavi od gubitaka, da će uslediti njihova osveta, što nije smeo da dozvoli. Njegov stav deli i senatorka Donatra, koja je poznata po tome da je naklonjena miru sa Federacijom. Mešutim, sva ova njihova razmišljanja mogu vrlo lako pasti u vodu, ako se Tal’ Shiar odluči za samostalnu akciju, a poznato je da ova romulanska špijunska organizacija, slično kao i Section 31 u Federaciji, ima vrlo ratoborne i zastrašujuće ciljeve. Tal’ Shiar skoro niko nije mogao da kontroliše u velikoj meri, jer se tokom vekova, ova organizacija izdvojila kao “ država u državi ”, bukvalno. Imaju svoje sopstvene vojnike i čitavu pjeladu ratnih brodova izuzetne razorne moći, ali kad se ciljevi zvanične vlasti(Senata) i Tal’Shiara poklope, onda počinje da biva vrlo opasno za njihovog neprijatelja. Poznati su slučajevi da imaju nekoliko vrlo aktivnih špijuna širom Federacije, a Federacija oduvek sumnja da imaju špijune i među samim Vulkancima, koji su za neku vrstu ponovnog spajanja dve bratske rase.
Posle višesatne rasprave u Senatu, prevagnula je većina koja je bila protiv napada na Federaciju, a ratoborna manjina, na čelu sa Mesmarom, napustila je Senat ljutito. Međutim, Senat se složio da budu odaslani izaslanici na Zemlju koji će izviditi situaciju, i koji će izraziti saučešće Zemljanima zbog pretrpljenih gubitaka.

——————–

Delta kvadrant, 64 časova od napada na Zemlju, 26. oktobar 2377.

Za to vreme, Borg kolektiv je bio u skoro potpunom rasulu, prošlo je već puna tri dana a Kraljica se još nije regenerisala. Stoga su medicinske radilice bile prinuđene da izmene mešavinu rastvora, i da upotrebe dodatni napor kako bi, najzad, otpočeo nepovratan proces kraljičinog potpunog oporavka, a to nije bio jednostavan zadatak. Trokobaltna bomba nanela je izuzetno mnogo štete njenom telu, a žice i još neki delovi njenog tela virili su iz trupa, a glava joj je bila toliko deformisana, da su radilice imale poteškoća da utvde o kome je reč. Što se tiče Tuvoka, on je bio u lošem stanju, ali ne u tako kritičnom kao sama kraljica, jer on nije bio izložen direktnom uticaju trokobaltne bombe, već samo indirektnom, pa su i posledice po njega bile unekoliko blaže. Prah se i dalje nalazio svuda po njegovom telu, a radilice su ga odvele u komoru za oporavak, pa su i na njemu ponovili postupak regeneracije kao i na kraljici. Sve to oni, naravno, nisu uradili samovoljno, već je kraljičina misao još uvek bila prisutna, doduše veoma slabo, i dolazilo je na nekoliko minuta i do potpunog prekida komunikacije sa kolektivom. U tim trenucima, sve radilice na Kocki 002 su počele da se neobično ponašaju, ispoljavali su za njih nepoznat osećaj, strah od nepoznatog, ali i strah od gubitka života. Nepostojanje kontrole nad radilicama počelo je da daje prve negativne rezultate, pošto su se nekoliko Kocki pobunile, pošto su tamošnje radilice shvatile da posle dugo vremena, ponovo mogu samostalno da razmišljaju. Mnogo se toga desilo za ova skoro tri dana, za sada situacija nije toliko ozbiljna, ali će postati ukoliko se kraljica ubrzo ne oporavi i ponovo ne preuzme kontrolu nad Borg kolektivom. Od preko 28.000 Borg Kocki i sfera, zasada su se odmetnule samo njih 150, što je zaista zanemarljiv broj, ali dovoljan da unese nemir i nespokojstvo kod ostalih radilica. Kraljičina misao se, uglavnom, nije osećala(ili vrlo malo) pri samom rubu Borg područja u Delta kvadrantu, poslednjih 350 svetlosnih godina bilo je skoro potpuno lišeno bilo kakve kontrole. Tamošnje radilice su shvatile da nemaju puno vremena, i da se trebaju što pre trajno osloboditi kolektiva, ako hoće da žadrže novostečenu individualnost. Ali, mnogi od ovih Borg “odmetnika” nije poznavao dručačiji način života, osim biti delom kolektiva. Zbog toga su imali nebrojeno mnogo problema u komunikaciji sa drugim radilicama oko sebe, koje su isto tako bile bar privremeno oslobođene. Neki od njih bili su ranije povezani sa Aksumom, pripadnikom Borg kolektiva koji se trajno oslobodio i nestao neznano kuda, a Borg kraljica je uspela da u najvećoj meri ubije ili na drugi način uništi takve svoje podanike. Samo je Aksum sa nekoliko svojih kolega uspeo da se spase. Unimatrica 0 je bila uništena, ali sada su okolnosti značajno drugačije, pa su asimilovani pripadnici više vrsta iz Delta i Alfa kvadranta, uključujući i posadu Voyagera koja se nalazila na raznim brodovima, odlučili da se suprostave i da počnu svoju borbu sa nezavisnost.
Posada Voyagera bila je, uglavnom, na Sferi 003, 002 i na Kockama 002, 005 i 008. Povređena Borg kraljica se nalazi na Kocki 002, unapređenoj tehnologijama iz budućnosti, dok ostale Kocke još uvek nisu dobile potrebna poboljšanja, poput transfaznih fotonskih torpeda ili ablativnim oklopom koji je kraljica asimilirala sa Voyagera, dok se on još uvek nalazio u sferi 003. Kapetanica Džejnvej se nalazi na sferi 003, zajedno sa Čakotajem, Tomom Parisom i Harijem Kimom. Oni su, kao radilice, imali zadatak da vrše unapređenje borbenih sistema i da rade na popravci oštećenja. Posebno se Hari Kim iskazao kao pokorna radilica, njegov mozak više nije registrovao ko je on u stvari, samo je slušao glasove koji mu govore šta da radi. Tom Paris je isto tako pokoran, a jedino komandir Čakotaj je uspeo da sačuva određeni deo svoje individualnosti, bar na trenutke. Ti trenuci su sada postajali sve duži, zbog poznatih okolnosti, pa je odlučio da sazna što je moguće više o njihovom trenutnom položaju u galaksiji. Posle uvlačenja cevčica za asimilaciju u nekoliko kontola i kontrolnih tabli, saznao je da se sfera 003 nalazi u Delta kvadrantu, u samom centru Borg područja, što je oko 45000 svetlosnih godina od Zemlje. Zbunjen ovim podatkom, pitao se kako se to desilo, kako je moguće da se nalazi na ovoj sferi. Sećanje mu se vraćalo veoma sporo, pa je za ovih 64 časova uspeo da se seti svega 50 % događanja neposredno pre asimilacije posade Voyagera. Međutim, razlog njegovog delimičnom opiranju asimilacionom procesu ležao je u dubokoj meditaciji, koju je praktikovao nekoliko dana pre nego što je postao radilica, a u njegovom telu se i dalje, posle toliko vremena, nalazila mala količina doktorovog sredstva koji donekle sprečava, ili odlaže potpunu integrisanost u kolektiv.
Čakotaj je, nakon što je saznao što je hteo, počeo da traži ostale članove posade Voyagera, što je bio težak zadatak, s obzirom da su i sfere veliki brodovi. Nakon nekoliko desetina minuta, naišao je na Toma Parisa, koji ga nije prepoznao, jer je, očigledno, on i dalje bio pod kontrolom kraljice. Uzaludni su bili njegovi pokušaji da ga primora da obrati pažnju na njega, ali ništa ne vredi. Iznenada, on poče ponovo da gubi kontrolu nad sobom, vraćao se u kolektiv, bar na neko vreme.
Situacija u Delta kvadrantu bila je izuzetno napeta, jer su najmoćnije vrste uspele da doznaju da je Borg u krizi, pa su zato neke od njih zagovarale zajednički napad na više Borgovskih kolonija. Hirogenci su se čak usudili da, u čoporu sa još 10 svojih brodova, krenu u lov na jednu omanju sferu. Posle kraćeg vremena, naravno, bili su primorani da se povuku, jer je sfera uspešno odbila Hirogenske napade, pritom uništivši tri njihova broda. Međutim, svi su se prevarili u proceni da je sada pravo vreme za napad, jer se kraljica počela oporavljati, i polako je, mic po mic, vraćala punu kontrolu nad svojim radilicama. Shodno tome, jedna njena misao, tj. naredba, bila je upućena ka tome da se po svaku cenu brane napadnute kolonije i da se ne dozvoli gubitak makar i jednog planetarnog sistema. Malonci su prošli najgore, jer nisu uveli u borbu dovoljan broj svojih ratnih krstarica, pa su, umesto da povrate jedan broj svojih nekadašnjih kolonija, uspeli da čak izgube dve planete, na samo 35 svetlosnih godina od njihovog matičnog sveta, Malon I. Iako je Borg počeo da se vraća u formu, to ni izdaleka nije bilo dovoljno da se odbrane baš svi napadi, što je vrsta 8472 uspešno iskoristila i očistila još jedan veliki deo od Borgovskih kolonija. Takve napade, vrsta 8472 vršila je iznenadno, bez ikakve najave, što je počelo da zabrinjava oštećeni um Kraljice. Stoga je kolektiv re-organizovan i poslata su hitna pojačanja u ugroženi deo njihovog svemira, kako bi ubuduće bili sprečeni novi napadi superiorne vrste 8472. Izvestan broj kocki bilo je koliko-toliko opremljeno tehnologijom s početka 25 veka, a ablativni oklop se pokazao kao privremeno rešenje protiv njihovoh napada. Transfazna torpeda ugrađena su na samo 6 Kocki, ali je to, na sreću kolektiva, bilo dovoljno da se zaplaše neprijatelji. U ovom trenutku još uvek traje kontra-napad Borga, i za sada je uništeno preko 15 bio-brodova. Svakim novim minutom, kraljičino stanje je poboljšavalo, pa je mogla da sve više preuzima kontrolu. U poslednja dva časa, veliki broj pobunjenih brodova je vraćen u kolektiv, a za one Kocke i Sfere za koje je ona utvrdila da nije moguće da se reintergiše, odaslala je post-prospornu misao da takvi brodovi trebaju biti uništeni.

3 komentara

Komentariši